M.Ö. 64 yilinda bütün Anadolu ile birlikte Romalilarin eline geçmis olan Halkapinar, 395 yilinda Roma Imparatorlugunun ikiye ayrilmasiyla Dogu Roma (Bizans) Imparatorlugunun sinirlari içerisinde kalmistir. Araplarin Dogu Roma Imparatoru Heraklius'u yenilgiye ugrattiklari Yermük Savasindan sonra Adana ve Tarsus'tan Toroslara kadar ilerleyen Araplar, Bizans akinlarina mukabil Iç Anadolu'ya yapilan akinlar sirasinda Bizans’a; Halkapinar'in bir kismi ile Eregli'nin gelirini Beytülmal'a gönderilmesini kabul ettirmistir. Abbasi Devletinin zayiflamasiyla tekrar tamamen Bizans hakimiyetine geçen Halkapinar civarindaki kaleleri Bizanslilar bir üs olarak kullanmislardir.
Halkapinar, Malazgirt savasindan 6 yil sonra (1077) Kutalmisoglu Süleyman Sah zamaninda Anadolu Selçuklularinin eline geçmistir. 1276 yilinda Karamanoglu Mehmet Bey'in Konya'yi almasiyla Karaman Beyliginin egemenligine geçen Halkapinar, 1398 yilinda Eregli ile birlikte Osmanlilarin egemenligine geçmistir. Daha sonra tekrar Karaman Beyliginin ve Memlüklülerin idaresinde kalan Halkapinar, 1468 yilinda Fatih Sultan Mehmet'in Konya'yi almasiyla tamamen Osmanli Imparatorlugunun sinirlari içerisinde kalmistir. Osmanli Imparatorlugu zamaninda bölge askersiz bir saha haline getirilerek, Istanbul'da oturan Darüsseade agasi tarafindan idare edilmistir. Kurtulus savasindan sonra Halkapinar; Konya Ili, Eregli Ilçesine bagli bir nahiye olarak, 1954 yilinda kurulan belediye teskilati ile de bir Kasaba olarak örgütlenmistir. Ilçenin Zanapa olan eski ismi 1962 yilinda degistirilerek bugünkü Halkapinar adini almistir. Bölgedeki tarim alanlarinin verimli bir kismi 1985 yilinda isletmeye açilan Ivriz Baraji baraj alaninda kalmistir. Bu da halkin bir kisminin Mersin ve Eregli basta olmak üzere büyük sehirlere göçmesine neden olmustur. 09/05/1990 tarih ve 3644 sayili kanunla Ilçe olan Halkapinar'in, ilk Ilçe Kaymakami 23.08.1991 tarihinde göreve baslamistir.Bir yerlesim yeri olarak Ilçe Türkler tarafindan fetih olunmadan önce simdiki Karayusuflu ve Büyükdogan Köyleri arasindaki Bizanslilarin kurdugu Anari sehrinde bulunmaktaydi. O dönemde sehrin yerlesim ve yönetim merkezi Anari sehridir. Anari Kralinin çok sevdigi, güzel kizi ölünce adina bugünkü Ilçemizde Zengi adinda bir mabet insaa ettirilir. Halk ayin günlerinde Zengi mabedinde bulunurlarmis. Zengi sözü zaman zaman degisime ugrayarak Zanapa'ya dönüsmüstür. Bölge sik sik istila ve isgallere ugradigindan zamanin Zengi mabedi yikilmis, tekrar yapilmis, daha sonra tekrar yikilmistir. Yapilan arastirmalarda bütün bunlari ispatlayan bronz bir para bulunmustur. Paranin bir yüzünde kiz resmi, diger yüzünde ise zengi ibaresi vardir.
Zanapa adi 1962 yilindan sonra Halkapinar olarak degistirilmistir. HALKAPINAR COĞRAFİ YAPIHalkapinar, Iç Anadolu'nun güney dogusunda, Konya Ili'nin de en dogu ucunda, Il'e en uzak Ilçelerden biri durumundadir. Ilçe orta Toroslarin kuzey eteklerinde kurulmus olup, sinirlari içerisinde Ivriz çayi ve Delimahmutlu deresi geçmektedir. Her iki çay 1985 yilinda isletmeye açilan Ivriz barajina dökülmektedir. Ilçenin rakimi 1100 m. civarindadir.
Delimahmutlu çayi kenarinda yada yakininda 12 köyümüz kuruludur. Ivriz çayinin çiktigi yerde de Aydinkent (Ivriz) Köyü kuruludur. Ilçe; 37.1 ile 37.6 kuzey enlemi ve 34 ile 34.5 dogu boylami arasinda, yüzölçümü 362 km2 dir. Kuzeyinde Eregli Ilçesi, dogusunda Ulukisla Ilçesi, güneyinde Içel Il'i, batisinda ise Ayranci ile yine Eregli Ilçesi yeralmaktadir. Ilçenin güneyinde bulunup, Toros Daglarinin bir parçasi olan Bolkar Daglari ile kuzeyindeki Bolkar Daglarinin bir uzantisi olan Güney Dagi arasinda bulunan Halkapinar, dogusunda Aydos Sirtinda bulunan Saybasi adindaki yüksek bir noktada birlesir. Bu üçgenin içerisindeki vadi içerisinden geçen Delimahmutlu Deresi Ilçenin ve 10 köyünün sulama suyunu karsilar. Yaz aylarinda çogunlukla kurak ve sicak, kis aylarinda ise soguk geçen iklimi Iç Anadolu'nun tipik karasal iklimi ile Akdeniz iklimi arasinda bir geçit iklimi seklinde belirir. Yaz aylarinda ortalama hava sicakligi +25oC ilâ +30oC, kis aylarinda ise -5 ilâ +5oC arasinda degismektedir. Ilçenin yagisi, geçit iklimine paralel olarak kis aylarindan baslayarak ilkbaharda toplanir. Yagis, kis aylarinda kar, diger aylarda genellikle yagmur seklindedir. Zaman zaman bahar aylarinda görülen dolu yagisi meyve ve sebzeler için oldukça önemli zarara neden olmaktadir. Ayrica, yaz aylarinda Akdeniz üzerinden gelen yagmur yüklü bulutlar Ilçede özellikle dik yamaçlarda kurulu köylerde sel afetine neden olabilmektedir. Ilçede kiþin kuru ve soguk poyraz, baharda ise ilik ve nemli olan rüzgarlar eser.Ulaşım
İlçe karayolu ile 17 km. mesafedeki Ereğli İlçesine bağlıdır. Diğer şehirlerle karayolu ulaşımı bu hat üzerinden gerçekleştirilmektedir. Deniz ve Hava yolları yoktur. İlçeye bağlı 3 km. mesafedeki Yayıklı Köyü ile 6 km. mesafedeki Karayusuflu ve bu güzergah üzerinde bulunan Büyükdoğan Köyünün yolları asfalttır. Diğer 12 köyümüzün yolları stabilizedir. Ulaşımı bulunmayan köyümüz yoktur. Kışın buzlu ve aşırı karlı havalarda Yassıkaya, Delimahmutlu, Osmanköseli, Kayasaray ve kısmen Eskihisar köylerinin yolları kapanmaktadır. HALKAPINAR NÜFUS DURUMUIlçe ve köylerinde is sahalarinin ve yeterli tarim alanlarinin bulunmamasi nedeniyle nüfusta bir artis olmamaktadir. Ilçenin nüfusu 1990 yili nüfus sayiminda 1.847 iken, 1997 yili nüfus sayiminda geçici sonuçlara göre 2.242 'ye çikmistir.Simdi ise ilcemiz nufusu 2.021 olmustur.
Nüfusun tamami Türkçe konusur. Okuma yazma orani % 95 civarindadir.
HALKAPINAR İDARİ DURUM
1-)Konut
Çevre ve sosyo-ekonomik şartlar dolayısıyla İlçe merkezinde ve köylerde evler kerpiçten, bazı yerlerde taştan yapılmıştır. Mevcut evler bir veya iki katli olarak inşaat edilmiştir. Modern betonarme bina yok denecek kadar azdır. Bunlar da genelde resmi binalardır.
İlçenin kurulmasiyla zaten var olan konut sıkıntısı daha artmiştır. Yeni gelen bir memurun ilk çekeceği sıkıntı konut sıkıntısıdır. Yeterli konutun bulunmayışının sebebi de halkın maddi durumunun zayıf olmasıdır.İlçe merkezine yeni inşa edilen 80 dairelik TOKI Toplu Konutları ilçe konut sıkıntısını bir nebze gidermiştir.2-)Sosyal Yaşanti
İlçe ve köylerdeki halkın tamamı Türk ve Müslümandır. Halkta Türk kültüründe yaşatılan gelenek-göreneklerin hepsi mevcuttur.
İlçe bankanın, fuar, festival, panayır, sergi ve pazar gibi faaliyetlerin bulunmamasından dolayı, bu hizmetler yönünden tamamen Ereğli ilçesine bağımlı bır durumdadır.3-)Sosyal Tesisler
İlçe merkezinde belediyece bir spor sahasi yaptırılmaktadır. Merkezde 8 daireli bir özel idare lojmani, belediyeye ait 1 lojman bulunmaktadır. Aydınkent Köyümüzde özellestirilen Eregli Sümer Holding’e ait olan bir elektrik santrali ve bu santrale ait bina ve lojmanlar atil halde beklemektedir.4-)İş ve Çalışma Hayatı
İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Önemli tarım alanlarının verimli bir kısmı 1985 yılında işletmeye açılan İvriz Barajı baraj alanında kalmiştır. Bu da halkın bir kısmının Mersin ve Ereğli başta olmak üzere büyük şehirlere göçmesine neden olmuştur. Sanayi İlçede herhangi bir sanayi tesisi yoktur.Köy Hizmetleri, Karayolları ve Ereğli Şeker Fabrikası ihtiyaçları olan taş, çakıl, mucur ve kireç’i İlçede bulunan taşocağından sağlamaktadır.
Tarım
İlçe halkı geçimini tarım (meyvecilik,
sebzecilik) ve hayvancılıkla
sağladığından vakit-lerinin büyük bir
kısmı çalışmakla geçer. Tarım
alanlarının parsel büyüklüğü ve
topoğrafik yapısı makinelı ziraat
yapmaya elverişli olmadığından yoğun
emek ve çaba sarf etmek ge-rekmektedir.
Mevcut Delimahmutlu ve İvriz Çayları
etrafında eskiden beri bahçecilik
yapıl-maktadır. Sulu tarım, genellikle
Dereyüzü diye bilinen doğusu, kuzeyi
ve güneyi dağlarla çevrili vadi
içerisinde Delimahmutlu Çayı ile bu
çayı besleyen yan su kolları etrafında
yapıl-maktadır.
Yöre halkımızın % 95'i geçimini tarım
ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Meyve
yetişti-riciliğinde elma, armut,
kiraz, vişne, ceviz, erik, kayısı ve
şeftali, sebze olarak da kuru ve taze
fasulye, domates, patates, soğan ve
havuç üretilmektedir. Kayasaray ve
Eskihisar Köylerinde müstakil kapama
kiraz bahçelerinde son turfanda kiraz
yetiştirilmektedir. Ürünler çevre İl
ve İlçe pazarlarında satışa arz
edilmektedir.
İlçe merkezine İl Özel İdare
Müdürlüğünce yaptırılmakta olan 2000
tonluk soğuk hava deposu 2003 yılında
kiraya verilmiş ve faaliyete
geçmiştir.
Sulama imkanı olmayan 40.000 Da alanda
buğday, arpa, çavdar ve nohut üretimi
ya-pılmaktadır. Kuru tarım yapılan
Halkapınar çiftliği ve civarındaki
mümbit arazilerde sulama imkanı olursa
verimin 3-4 kat artması mümkündür.
Çiftçilerde; alet, makine, traktör,
ilaç, gübre ve temiz tohumluk
kullanımı yaygındır.
Hayvancılık
Bölgenin arazi yapısı küçükbaş mera
hayvancılığına uygun olmasına rağmen
hayvan mevcudunda sürekli düşme
olmuştur. Büyükbaş kültür ırkı süt
sığırcılığı gelişerek limite u-laşmıştır.
3.790 baş olan büyükbaş hayvanın 2.115
civarındaki sağmal Holştein ırkıdır.
İlçe-mizde üreticilerin üarettikleri
sütleri Ereğli’de bulunan süt işleme
tesislerine vererek değer-lendirmektedir.
2006 yılında üreticiler tarafından
yaklaşık 4.000 ton süt Ereğli’de
bulunan işletmelere işlenmek üzere
verilmiştir.
Ayrıca 6,700 civarında Akkaraman
koyun, 2.100 civarında kıl keçisi
mevcuttur. İlçenin geniş mera ve
yaylaları 70.000 civarında küçükbaş
hayvanı besleyecek kapasitededir.
2006 yılında İlçemiz Osmanköseli,
Delimahmutlu, Dedeli ve Yassıkaya
köyleri faaliyet alanı içerisinde
bulunan Osmanköseli Tarımsal Kalkınma
Kooparatifi üyelerinden 100 çiftçi-ye
2 baş damızlık düve dağıtılmıştır.
İlçeye bağlı Seydifakılı, Delimahmutlu,
Osmanköseli ve Kayasaray köyleri ORKÖY
kapsamında olup, 2003 yılında
Delimahmutlu ve Kayasaray köylerinde
12 çiftçiye 24 süt sı-ğırı
verilmiştir.
İlçenin Eskihisar, Kayasaray ve
Delimahmutlu köylerinde arıcılık
günden güne geliş-mektedir. 550
civarında fenni kovan mevcuttur. Yaz
sezonunda ilçemiz genelinde kovan
mevcudu 2.000 sayısına ulaşmakkatır.
Aydınkent (İvriz) Köyümüzün tarihi ve
turistik özelliği dolayısıyla, gelen
turistler için havuzlarda balık
yetiştirilmektedir. Yetiştirilen
25.000 kg balık İlçenin ve Ereğli
İlçesinin canlı balık ihtiyacını
karşılamaktadır.
Kooperatifler
1994 yılında Büyükdoğan Köyünde, 1997
yılında İlçe merkezinde, 2001 yılında
Yayıklı Köyünde, 2005 yılında da
Küsere Köyünde Sulama Kooperatifi
kurulmuştur.
1995 yılında Seydifakılı Köyünde, 2003
yılında Aydınkent Köyünde Tarımsal
Kalkın-ma Kooperatifleri kurulmuştur.
Yassıkaya, Delimahmutlu ve Osmanköseli
köylerinin Tarımsal Kalkınma
Kooperatifle-rinin kuruluş etüdleri
tamamlanmış olup, 200 başlık süt
sığırcılığı projesi onaylanmış olup
100 aileye 2’şer adet büyükbaş hayvan
dağıtımı 2006 yılında gerçekleşmiştir.
Tarihi, dereleri, barajları, yemyeşil bitki örtüsü, dağları ile her türlü kesime hitap ediyor Halkapınar. Ereğli ilçesine gezemeye gelip de Halkapınar'ın Aydınkent (İvriz) Köyüne uğramayan yoktur.
1 ve 2 inci derece doğal sit alanı içinde kalan bölgenin her tarafı tarih ve doğa kokuyor, ivriz su kaynağının ve çamların uğultusu turistleri buraya çekmeye yetiyor. Gezilecek yerler
Aydınkent (İvriz) Köyü, İvriz Kaya Kabartması ve mesirelik alanları
1 -İvriz Barajı
2 -Seydifakılı Fatmalık Yaylası
3 -Delimahmutlu deresi ve dağları
4 -Karayusuflu Köyü Çınaraltı piknik alanı
5 -Aydos Tepesi
6 -Kızlar - Oğlanlar Manastırı (İvriz) 7 -Adak Anıtı (İvriz) 8 -İvriz Kalesi 9 -Mindos Kalesi (Kayasaray) 10-Kaya Saray 11-Anaru Antik Kenti (Büyükdoğan) Tüm bu tarihi mekanların dışında doğa ile içiçe tracking parkurları ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır. HALKAPINAR DEYİMLERİ
ADI BATASICA AĞDIRMAK AKBACIK AKLIM KESTİ ALA BULA ALA BULAŞIK ALABACAK AN*LAMAK ARAYER ARFILA(ARF İLE) AVIKTIRMAK AVKALAMAK BARCIMAK BELERMEK BERİYÜZ BERKİTMEK BİCCİ BİSEĞEL BİŞŞEK BOZAGANCILIK BÖGENMEK BÖĞET BÖĞET BÜLÜÇ CAVADA CIĞIŞTI HIŞIRTI, CINNI CIRCIR CIVDIRMAK CIZADA CINGIL CİRK CURCULAK CÜLLEKE CÜLLETMEK CÜLÜK ÇAMIŞ ÇELEN ÇELERMEK ÇENGİLDEMEK ÇIBARMAK ÇIKI ÇIKNAŞMAK ÇILLANGIÇ ÇINGA-ÇINGI |
ÇİĞİN OMUZ ÇİLBİR ÇİNGİL ÇİNTMEK ÇOĞŞURULMAK ÇÜLEPE DALAMAK DEFLİKESİ GÜN DEŞTİYE DİNGİLDEMEK DİŞEMEK DİTMEK DOMUŞMAK DOŞAN DÖNMEK DÜĞDÜ DÜĞÜRCÜK EĞRİM EĞSİ ELETMEK ELEĞEM ENDE ENDERDE ENDÖYLE EŞGER FARTILDAMAK FARTILTI FELDİRDEMEK FERİK FIŞKARMAK FIYYIK FİRT FİŞEDE DÜŞMEK FİTİRELENMEK GABIŞ GAİL GAMITMAK GAN*IRTMAK GAPISA GARA BERE GARA BATAK GARDALI ÇINGALANMAK ÇIPKIN ÇIPLANMAK |
29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Kazanan Parti Adayı